Terugblik PPZ-event: boeien, bloeien, groeien
PPZ blikt terug op geslaagde dag, vol inspiratie en nieuwe contacten
Donderdag 10 november was het zover: het PPZ-event: boeien, bloeien, groeien.
Te gast in ’t Veerhuis in Nieuwegein stond de dag in het teken van de rol van leren & ontwikkelen bij het behoud van zorgpersoneel en een aantrekkelijke werk- en leeromgeving. Ruim 60 vertegenwoordigers van 32 lidorganisaties waren aanwezig. Zij werden geïnspireerd door keynote-sprekers, workshops en contacten met collega’s uit het land.
Het programma bestond uit een afwisselende mix van presentaties en workshops.
De eerste spreker was Pauline van Dorssen, arbeids- en organisatiepsycholoog, en gepromoveerd op het onderwerp ‘zelfleiderschap in de zorg’. Pauline vertelde over de bijdrage van zelfleiderschap aan de duurzame inzet van medewerkers, maar ook dat je dit niet alleen bij de (zorg)medewerker kunt leggen. Pauline maakte veel deelnemers bewust van de mogelijkheden die er zijn om zelfleiderschap te stimuleren of te ondersteunen.
In de middag verzorgden partners van Pauline een workshop, die mooi aansloot op haar lezing.
Zorgtechnologie kan de werkdruk binnen de zorg behoorlijk verminderen. Maar zitten patiënten daar wel op te wachten? En hoe betrek je hier als organisatie de zorgprofessionals bij? Suzanne Verheijden, eigenaar van bureau StrakZ, liet ons de technologische trends voor de toekomst van de zorg zien en verzorgde een workshop over hoe je digitalisering leuk maakt. Vooral de kracht van humor is daarbij niet te onderschatten.
Tommy Niessen (Tommy in de Zorg) deelde in een persoonlijk verhaal zijn passie voor de zorg. Nu de problemen in de zorg vaak prominent in het nieuws zijn, heeft Tommy de sterke behoefte juist de mooie kant van het verhaal te vertellen. In zijn verhaal en ondersteunende vlogs zet hij de zorgvrager niet als probleem maar juist als mens op de voorgrond.
De laatste plenaire sessie werd verzorgd door Mieke van Puijenbroek en Sacha van Dijk uit het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis (ETZ). Het ETZ zag, evenals andere zorgorganisaties, een aanzienlijk deel van de studenten voortijdig de opleiding verlaten. Voor studenten die wel de eindstreep haalden was het vaak niet vanzelfsprekend om bij het ETZ in dienst te blijven. En van de ‘blijvers’ haakte een groot deel binnen twee jaar af omdat het werk in de zorg hen tegenviel. Een herkenbaar probleem bij veel leden en daarom fijn om vanuit het ETZ te horen wat zij doen om dit probleem het hoofd te bieden. Aansluitend verzorgden Mieke en Sacha een workshop over loopbaanpaden.
Na een afsluitende borrel gingen alle deelnemers weer huiswaarts, met veel inspiratie en nieuwe contacten. Eén vraag werd na afloop door veel deelnemers gesteld: ‘volgend jaar weer?’. En ja, dat doen we zeker, in 2023 treffen we elkaar weer voor mooie en leerzame dag!